10 تا از پیشرفته ترین و بهترین هواپیماهای جنگنده دنیا در حال حاضر

10 تا از پیشرفته ترین و بهترین هواپیماهای جنگنده دنیا در حال حاضر

این ها پرندگان شکاری بسیار خطرناکی هستند که می توانند در چند ثانیه جایگاه دشمن را با خاک یکسان کنند. قلمرو آسمان متعلق به برترین و پیشرفته ترین هواپیماهای جنگنده در بین ده ها دستگاه از مدل های ساخته شده در سایر کشورهاست که ما در این مطلب از دیجیالیک می خواهیم به آنها بپردازیم و 10 تا از پیشرفته ترین و بهترین هواپیماهای جنگنده دنیا در حال حاضر را به شما معرفی کنیم. پس برای آشنایی با این جت های جنگنده با ما بمانید.

کره زمین مملو از شگفتی های طبیعی یا ساخته های دست بشر است که یکی از این شگفتی ها اشیاء پرنده هستند. چیزهایی مثل بالن، موشک، هواپیما و هر چیزی که می تواند بر فراز آسمان پرواز کند و توسط انسان خلق شده باشد. این مطلب یک نوشته مرتبط با جنگ است چون قصد داریم شما را به دنیای هواپیماها آن هم از نوع جت های جنگنده ی قدرتمند و پیشرفته ببریم که در قلمروی آنها هیچ چیزی به غیر از همنوعانشان نمی تواند به مقابله با آنان بپردازد. این پرندگان، مرگبارترین شکارچیان آسمان هستند که تولید و توسعه هر یک از آنها می تواند دهه ها به طول بی انجامد.

در حقیقت آنها پیشرفته ترین سلاح های متحرک آسمانی هستند که گاهی نسخه های فوق هوشمندشان توسط برخی از انسان ها با دستگاهی به نام یوفو اشتباه گرفته می شود. اما سوال اینجاست که این هواپیماهای شکاری توسط چه کشورهایی تولید می شوند؟ کدام کشور در ساخت جت های جنگنده بیشترین سهم را دارد؟ در ادامه به همه سوال های شما پاسخ داده ایم.

از مهمترین کشورهای سازنده ی پیشرفته ترین هواپیماهای جنگنده می توان به ایالات متحده، روسیه، چین، پاکستان، هند، کره شمالی و کره جنوبی اشاره کرد که در میان آنها سه کشور ایالات متحده با 1854 دستگاه، چین با 1207 دستگاه و روسیه با 809 دستگاه بیشترین سهم تولید را به خود اختصاص داده اند و به ترتیب در رتبه اول تا سوم توسعه ی جت های جنگنده قرار گرفته اند.

البته باید این مهم را در نظر داشته باشید که برخی از افراد در بدست آوردن آمارها، آمار تولید هواپیماهای مسافربری را با هواپیماهای جنگنده اشتباه می گیرند یا کلا با هم حساب می کنند که این یک مسئله غلط است. با چنین تصوری می توان حتی کشورهایی همچون کانادا، انگلیس، فرانسه، آلمان، برزیل، ژاپن و ایتالیا را هم در این آمار به حساب آورد. پس بحث ما در تولید اختصاصی و انحصاری جت های جنگنده پیشرفته است. بدین منظور به جدول پایین دقت بفرمایید:

رتبهبرترین کشورهاتعداد جنگنده های تولید شده (فروند)
1ایالات متحده آمریکا1854
2چین1207
3روسیه809
4هند606
5کره شمالی440
6پاکستان 387
7کره جنوبی354
این آمار تا سال 2024 صادق است.

مدل هایی از جت های جدید و توانمند نسل پنجم توسط کره جنوبی در حال توسعه می باشد و با چنین روندی این کشور به جمع سه کشور قدرتمند دنیا در زمینه تولید جت های جنگنده یعنی آمریکا، روسیه و چین می پیوندد. این در حالی است که چین در حال حاضر هم در زمینه تولید جنگنده های نسل پنجمی برتری قابل توجهی نسبت به جت نسل پنجمی AMCA هند دارد.

اگر کمی با دقت بیشتری بر مسئله توسعه جت های جنگنده تحقیق کنید درمیابید که ساخت موتور این جت ها کار هر کشوری نیست و تعداد کمی از کشورها مثل ایالات متحده، روسیه، انگلیس و فرانسه با داشتن فناوری و مواد اولیه انحصاری و کمیاب قادر به تولید موتورهای قدرتمند جت هستند. برای مثال در سال 2023 توافق بین کشورهای هند و آمریکا جهت تولید موتور جت های جنگنده برای نیروی هوایی هند (IAF) منجر به قرارداد و امضای سند همکاری در این زمینه شد که این مسئله باعث تحول قدرت نیروی هوایی هند و رقابت نزدیک با چین خواهد شد.

بهترین جت های جنگنده دنیا

هیچ جت جنگنده نسل ششم یا هفتمی تا کنون معرفی نشده است و حتی نمی توان نظر درستی درباره زمان و شکل کلی آنان داد. این در حالیست که تحقیقات نشان می دهد که آینده در اختیار هواپیماهای بدون سرنشین است که متکی بر هوش مصنوعی پیشرفته ی توانمندی خواهند بود. ضمن اینکه در حال حاضر تولید جت های نسل ششمی با تاکید بر تولید و توسعه پهبادهای بدون سرنشین در دست اقدام است. در نهایت انتظار می رود که جنگنده های نسل ششمی هم در نیروی هوایی آمریکا (NGAD) تا سال 2030 هیچ اقدام یا معرفی رسمی نداشته باشند.

با تمام این حرف ها فکر می کنید بهترین جت جنگنده جهان چه می تواند باشد و چه ویژگی هایی باعث مقایسه برتری هر کدام از این جت ها می شود؟ می توان با توجه به حداکثر سرعت و قدرت، میزان ظرفیتِ بار مهمات و حتی موفقیت های جنگی آنها توجه کرد. بنابراین در این مطلب نه تنها از این مسائل اطلاع پیدا می کنید بلکه می فهمید که چه تعدادی از چنین جت هایی ساخته و به سایر نقاط جهان صادر شده است و ویژگی های دیگر.

سوال اینجاست که مگر این جت ها چه نقشی در دنیای تکتولوژی دارند که می توان نام پیشرفته بر آنان نهاد؟ خب با توجه به اینکه در گذشته جت های جنگنده گونه ای ساده از هواپیماهای بمب افکن بودند نمی توان آنها را با جت های مدرن و دارای قابلیت های چندگانه ی حال حاضر مقایسه کرد.

پرندگان شکاری پیشرفته ای که در قلمرو خود مشغول پرواز هستند از پس هر کاری بر خواهند آمد و تمام ساختار و پیکربندی آنها برگرفته از پیشرفت های روز تکنولوژی هستند و به همین خاطر می توانند درگیری های آسمانیِ بحرانی، بمباران با موقعیت های حساب شده، حملات آسمان به زمین، ردیابی و رادارگریزی های پیشرفته را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. که در میان این همه قابلیت، نقش کلاه واقعیت افزوده برای کمک به دید وسیع خلبان بسیار پررنگ است.

البته هواپیماهای جنگنده محدودیت هایی هم دارندضمن اینکه خیلی کم پیش می آید وارد نبردهای رو در رو با جنگنده دشمن شوند. از دیگر چیزهایی که می تواند تاثیرگذاری این هیولاهای قدرتمند را نشان دهد بررسی همه قابلیت های آنان و همه فناوری های به کار رفته، تسلیحات، لوازم و تجهیزات هستند که توانایی های یک جنگنده را نشان می دهند. در نهایت با در نظر گرفتن همه این مسائل در ادامه به معرفی پیشرفته ترین و بهترین هواپیماهای جنگنده دنیا در حال حاضر می پردازیم و هر چه پایین برویم این جنگنده ها برتر می شوند.

10 تا از پیشرفته ترین و بهترین هواپیماهای جنگنده دنیا در حال حاضر

10. جنگنده F/A-18 Super Hornet (بوئینگ سوپر هورنت)

جنگنده F/A-18 Super Hornet (بوئینگ سوپر هورنت)

بوئینگ سوپر هورنت دومین مدل عمده ی ارتقاء یافته از زمان شروع برنامه F/A-18 است. این جنگنده توانایی های بسیار زیادی را در ماموریت ها می تواند از خود به نمایش بگذارد که از جمله این نمایش ها می توان به برتری هوایی، اسکورت، شناسایی، سوخت گیری هوایی، پشتیبانی نزدیک هوایی، سرکوب پدافند و نقطه زنی دقیق در روز و شب اشاره کرد. البته ویژگی های زیاد دیگری هم دارد که موارد مذکور مهم ترین آنان هستند.

سوپر هورنت نسبت به مدل قبلی خود که F-18 Hornet نام دارد، هم ظرفیت سوخت بیشتری دارد و هم بین 40 تا 50 درصد دارای استقامت و برد ماموریت بیشتری است. این در حالیست که در سال 2030 قرار است جایگزین این جت به نام F/A-XX عرضه شود و سلطه ی هوایی بسیار بالایی را از خود به نمایش بگذارد.

جنگنده F/A-18 Super Hornet هیولای بسیار پیشرفته ی ایالات متحده آمریکاست که با توجه به پیشوند F/A می تواند هم یک جنگنده شناسایی باشد و هم یک هواپیمای تهاجمی بسیار چابک که دارای طیف وسیعی از تسلیحات مرگبار است. برای نمونه می توان به توپ 20 میلی متری ولکان (Vulcan) اشاره کرد که تنها یکی از ده ها تسلیحات سوپر هورنت است. این پرنده شکاری می تواند به موارد زیادی مسلح شود از جمله موشک های AIM-9 Sidewinder تا بمب های هدایت شونده لیزری و به طور کلی این جنگنده قادر است با اهداف مختلفی در مساحت گسترده درگیر شود.

با اینکه نیروی هوایی آمریکا F-16 را برای نبردهای دوربرد در نظر گرفته بود اما با مشورت و پیشنهاد نیروی دریایی، مبنی بر بهتر بودنِ بهره مندی از 2 جت جنگنده برای استارت زدن از روی ناوهای هواپیمابر، نتیجه چنین پیشنهادی منجر به خلق یک جنگنده مدرن و پیشرفته به نام F/A-18 Super Hornet شد که استارت توسعه آن از اواخر دهه 80 زده شد و بیش از 10 سال به طول انجامید و تا سال 1999 مورد آزمایش قرار گرفت تا اینکه بالاخره وارد خدمت دائمی شد.

این بوئینگ آمریکایی، سریعترین نوع ممکن نیست با این حال قادر است تا 1.8 ماخ سرعتش را افزایش دهد و تا 50000 فوت ارتفاع بگیرد. سیستم های دیجیتالی آن قابل توجه است. نمایشگر لمسی کنترلی با حساسیت بسیار بالا، یک سیستم هوشمند پرواز بر خط از آپشن های جالب این دستگاه است. همچنین سیستم کنترلی تشخیص آسیب که امنیت پرواز را تضمین می کند هم می تواند مثلا اگر جنگنده آسیبی ببیند در آسمان تشخیص داده و خود را تنظیم کند.

این جنگنده دارای توانایی چند منظوره و ضربتی است. همچنین دارای انعطاف و عملکرد قابل توجهی است و در دو نسخه F و E وجود دارد که یکی تک صندلی و یکی دو سرنشین است. اولین اسکادران عملیاتی E و F در سال 2002 بر روی ناوی از مدل آبراهام لینکلن به جنگ اعزام شدند.

9. جنگنده Sukhoi SU-35 (سوخو)

جنگنده Sukhoi SU-35 (سوخو)

این جنگنده قابلیت مانور بالایی دارد و یکی از تهدیدکنندگان دولت ها و کشورها است که در روسیه تولید و توسعه داده شده است. این جت از خانواده سوخو و مرتبط با سوخو 27 است که در کنار مشهورترین جت جنگنده روسیه به نام میگ (Mig) می توانند واقعاً مرگ آور باشند. با اینکه میگ مشهورترین جنگنده ی این کشور است اما سوخو 27 و برادرهای کوچکترش مرگبارترین و پیشرفته ترین جت جنگی روسیه هستند.

این در حالیست که سوخو 27 قدرت ویران کنندگی خود را یکبار در زمان جنگ سرد ثابت کرده است. جنگی که در آن حتی آمریکا هم از قدرت مانور این جنگنده هراس داشت. بنابراین می توان این را در نظر گرفت که مدل های جدیدتری از آن قدرتمندتر و پیشرفته تر باشند.

خانواده سوخو که اکنون بیش از 86 سال از عمر آنان می گذرد از سال 1939 نام خود را آشکار کردند. با این حال پروژه مدرن شدن و پیشرفت های جدی آنان در دهه 90 کلید خورد و در سال 2007 یک جهش محسوس را دولت روسیه با ساخت یک هواپیمای مدرن تجاری آغاز کرد که سوپرجت SSJ 100 نام داشت و یک هواپیمای 98 نفره بود. حالا این کمپانی پیشرفته ترین سوپرجت های روسیه را تولید می کند.

یکی از مدرن ترین هواپیماهای جنگنده ی رادارگریز تک موتوره به نام SU-75 را در دست توسعه و آزمایش های اولیه دارد که می تواند انقلابی را در نیروی هوایی روسیه به پا کند. اما فارغ از این هواپیما، مدلی که درباره آن می گوییم یعنی SU-35 یک هواپیمای تک موتوره تک سرنشین و دوقلوست که تا کنون روسیه موفق به تولید 20 عدد از آن شده است. این هواپیما در سال 2014 وارد چرخه ی خدمت فعال شد.

همانطور که گفتیم این مدل شباهت زیادی به SU-27 دارد و از بسیاری جهات دارای فناوری های نزدیک به هم هستند. حتی در ابتدای آزمایش آن در اواخر دهه 80 برای مدتی نام SU-27M را یدک می کشید. این پرنده شکاری مدرن قدرت مانور بالایی دارد و می تواند چرخش های سریعتری را انجام دهد. آنهم در زمان حمله که قدرت ارتفاع گرفتن بالای آن باعث می شود بالاتر از سایر هواپیماهای دشمن باشد و مقاومت بیشتری در مقبل نیروهای g داشته باشد.

جت SU-35 توسط روسیه و چین اداره می شود و دارای سرعت 2.25 ماخ (Mach) یا همان 1500 مایل در ساعت است که آن را یه یکی از سریعترین جنگنده های جهان تبدیل کرده است. این جت می تواند 59000 فوت ارتفاع گرفته و با برد 2200 مایل موقعیت وسیعی را تحت پوشش قرار دهد.

8. جنگنده F-15EX Eagle II (اف 15 ایگل 2)

جنگنده F-15EX Eagle II (اف 15 ایگل 2)

این یک بوئینگ نسبتاً جدید آمریکایی است که در تمام شرایط آب و هوایی عالی عمل می کند. این پرنده شکاری بر اساس مدل قبلیش F-15 توسعه داده شده است و یک جنگنده چند منظوره است که از اوایل 2010 در دست توسعه قرار گرفت و قرار شد که تا آخر 2024 وارد سرویس فعال شود. این در حالیست که که نیروی هوایی آمریکا چندین فروند از آن را تحویل گرفته است.

جنگنده F-15EX Eagle II برای ماموریت های مختلف هوایی طراحی شده است و در حقیقت به عنوان جایگزینی برای نبردهای هوایی F-22 توسعه داده شده است. البته این مسئله را هم باید در نظر گرفت که F-22 برای عملیات جاسوسی و فرار از پدافند هوایی بهتر عمل می کند. با این حال این پرنده خیلی پیشرفته تر از نسخه قبلی خود یعنی F-15 HSJ است.

تکنولوژی هایی مثل سیستم دیجیتالِ پرواز بر خط (Fly-By-Wire)، ایستگاه های اضافی برای ظرفیت بیشتر جایگاه موشک، سیستم هشدار و اعلان خطر و هشدار بقا برخی از ویژگی های جذاب آن می باشند. با چنین پیشرفت هایی این پرنده به راحتی می تواند حملات دشمن را فوراً شناسایی کند و پس از اعلام خطر، اقدامات متقابل را به کار گیرد که محافظت در برابر جنگ الکترونیکی یکی از این موارد است. تمام این عملیات را می تواند با سرعت بسیار زیادی انجام دهد.

این جنگنده واقعا سرعت خیلی بالایی دارد و تا 2.5 ماخ یا 1650 مایل در ساعت در اوج 60000 پا می تواند فعالیت های جنگی را با کنترل بالا انجام دهد. با داشتن چنین ویژگی هایی با اینکه این جنگنده قیمت ارزان تری به نسبت F-35 و F-22 دارد اما طول عمر آن بالاست و در حدود 20000 ساعت مفید می تواند خدمت رسان نیروی هوایی باشد. این طول عمر زیاد یک مزیت خوب محسوب می شود.

این جت جنگنده ی پیشرفته نه تنها یک مدل همه چیز تمام است بلکه بسیار به صرفه است. از این رو یک مدل پر سود اقتصادی برای ایالات متحده به حساب می آید و کشورهای زیادی خواهان آن هستند. از چنین کشورهایی می توان به عربستان سعودی، اسرائیل، اندونزی، مصر، لهستان و تایلند اشاره کرد. به همین منظور برای تست فروش حدود 5 مدل نظامی سفارشی از این مدل توسعه یافته است.

7. جنگنده Dassault Rafael (داسو رافال)

جنگنده Dassault Rafael (داسو رافال)

فرانسه پروژه جت های نسل چهارم را شروع کرده است و ماه عسل آن یک جنگنده چند منظوره به نام داسو رافال است که اداره آن به غیر از این کشور توسط کشورهای مصر، کرواسی، یونان و هند صورت می گیرد. هواپیمایی که کارهای زیادی همچون شناسایی، نبردهای هوایی در ارتفاع زیاد و نظارت بر اهداف را به شکلی عالی انجام می دهد. ضمن اینکه همانند سایر رقبایش قادر به انجام حملات زمینی هم می باشد.

از آنجایی که این جنگنده قادر به حمل تعداد قابل توجهی سلاح هسته ای است بنابراین می تواند به عنوان یک بازدارنده ی هسته ای عمل کند. این یک جنگنده ی نسل 4.5 شناخته می شود و طبق اطلاعات به دست آمده قرار است به عنوان یک پل ارتباطی بین نسل چهارم و پنجم عمل کند. همچنین این قابلیت را دارد که به جدیدترین آپدیت های سیستمی بروزرسانی شود.

این جت می تواند با برخی از قابلیت های جنگنده های پیشرفته آمریکایی و چینی مثل F-35 و J-20 مطابقت داشته باشد. چرا که فرانسه در طراحی و توسعه این جنگنده همه قابلیت های دو مدل مذکور را زیر نظر گرفته است.

این پرنده شکاری قدرتمند ظاهر زیبا و متفاوتی دارد و با توجه به پیکربندی بال دلتای تویین جت، می تواند برای بلند شدن از ناوگان و عملیات زمینی و دریایی یک گزینه فوق العاده باشد. همچنین یکی از ویژگی های مهم این جت قابلیت مانور در ارتفاع و چابکی آن است و خلبانان درجه یک می توانند حرکات آکروباتیک حرفه ای و زیبایی را توسط آن به نمایش بگذارند. در نتیجه برای نمایش مانورهای نیروی هوایی حرف زیادی برای گفتن دارد.

این جت جنگنده دارای کامپیوتری پیشرفته است که توسط آن قادر خواهد بود نقشه های سه بعدی را با دقت تولید کند و در کنار رادار پیشرفته اش همچون برق و باد ظاهر شود. ضمن اینکه از لحاظ تجهیزات، میتوان گفت یک هواپیمای جنگی کاملا مجهز و دارای انواع تسلیحات نظامی است. همچنین این جنگنده با سرعت 1.8 ماخ قادر است تا 50000 فوت خدمات ارائه دهد و حملات ضد کشتی عمیقی داشته باشد.

6. جنگنده KAI KF-21 Boramae (کی اف 21 بوراما)

جنگنده KAI KF-21 Boramae (کی اف 21 بوراما)

همکاری دو کشور کره جنوبی و اندونزی منجر به توسعه یک جنگنده چند منظوره و ارزشمند شد. این پرنده شکاریِ زیبا که KAI KF-21 Boramae نام دارد هنوز حرکت و اقدام خدماتی نظامی انجام نداده است و قرار است در سال 2026 معرفی شود. با این حال آزمایشات انجام شده و قدرت رادارگریزی این جت زیر نظر گرفته شده است. جایگاه این جت در بین نسل 4 و 5 است و مانورهای چند فروندی آنها بسیار تماشایی است.

بر طبق تست های انجام شده، این هواپیمای پیشرفته ی هوا به هوا می تواند با سرعتی در حدود 4 برابر صوت و در حال حرکت اهداف را در فاصله 120 مایلی مورد هدف قرار داده و منهدم کند. در ساخت و توسعه ی این پرنده شکاری هیچ کمک مستقیمی از جانب آمریکا نشده است و توسعه کامل فقط توسط دو کشور کره جنوبی و اندونزی انجام گرفته است. بنابراین دلیل اینکه نمی تواند در حد F-22 یا F-35 قابلیت های رادارگریزی داشته باشد احتمالا همین عدم همکاری باشد. اما شناسایی آن به دلیل طراحی مقطعی و جاذب رادار بودن بسیار سخت است.

این جت دو قلو مجهز به دو موتور جنرال الکترونیک P414-GE-400K است و میتواند به سرعت 1.8 ماخ معادل 1400 مایل در ساعت دست یابد که با برد جنگی 620 مایل و داشتن تجهیزات لازم می تواند بسیار خطرناک ظاهر شود. ضمن اینکه KF-21 یکی از مسلح ترین جنگنده های جهان است و هر هواپیمای دشمنی که در برابرش قد علم کند باید شانس و توانایی خیلی بالایی برای منفجر نشدن داشته باشد.

کره جنوبی 60 درصد از سهام این جت را در اختیار دارد. پروژه توسعه KF-X از سال 2001 در کره جنوبی اعلام شد و بر طبق قرار این جت باید جایگزین مدل های نسبتاً قدیمی F-4D/E Phantom 2 و F-5E/F Tiger 2 شود. در این بین ترکیه هم قصد این را داشت که با 20 درصد سهام مشارکت، کنترل بیشتری نسبت به قرارداد احتمالی داشته باشد. اما کره جنوبی با چنین خواسته ای موافقت نکرد. حتی نیروی هوایی فیلیپین و پرو هم مایل به استفاده از این جت هستند. قرار است که این جنگنده با ارزیابی های رزمی که از آن به عمل آمده است در سال 2024 به تولید انبوه برسد.

این جنگنده دو موتوره و تک سرنشین است و قدرت رادارگریزی آن از داسو رافال و یورو فایتر تایفون بیشتر و از اف-35 کمتر است. همچنین با 50 درصد برد جنگی بیشتر از F-16 Flightning Falcon دارای طول عمر بدنه بیشتری نسبت به آن است.

5. جنگنده EuroFighter Typhoon (یورو فایتر تایفون)

جنگنده EuroFighter Typhoon (یورو فایتر تایفون)

این یک جنگنده نسل چهارمی و معروف است که دارای مهندسی طراحی زیبایی است. جنگنده یورو فایتر تایفون دارای بال های دلتای متمایزی است که مانور دادن را برای این جت سریعتر کرده است و در حالی که چابک است تخصص خاصی در بمباران گسترده دارد. این هواپیمای چند منظوره از قابلیت برتری هوایی زیادی برخوردار است که یکی از دلایل اصلی آن فیزیک دارای طراحی خاص آن است که نشان دهنده بالا بودن سرعت چرخش و خشن بودن می باشد.

پروژه توسعه این جت یک عملیات مشترک بین کشورهای ایتالیا، بریتانیا، آلمان و اسپانیا بود که در دهه 80 انجام شد و اولین پرواز آن در سال 1994 صورت گرفت تا اینکه حدود 10 سال بعد به نیروی هوایی هر چهار کشور مذکور اروپایی معرفی شد. با اینکه سیستم کامپیوتری این هواپیما در زمان توسعه بارها به دلیل وجود مشکلات ریز و درشت مورد بازبینی و عیب یابی قرار گرفت اما بعداً این پرنده یکی از بهترین جت های جنگنده ساخته شده در تاریخ شد.

سرعت این جنگنده 2.35 ماخ معادل 1320 مایل در ساعت است و برد عملیاتی آن 1800 مایل است که در این باره بر F-22 Raptor برتری قابل ملاحظه ای دارد. البته نمی توان سرعت کمتر آن را به نسبت جت مذکور انکار کرد. جنگنده EuroFighter Typhoon دارای ظرفیت حمل بسیار بالاییست و می تواند انواع موشک های مختلف هوا به هوا تا سلاح های ضد کشتی و همچنین بمب های هدایت شونده لیزری را حمل کند.

یورو فایتر یک سیستم الکترونیکی بسیار فعال دارد که به نوعی سیستم رادار مشترک اروپا شناخته می شود و برای جنگ طراحی شده است. همچنین تجهیزات ردیابی هوابرد منفعل مادون قرمز و پراتورین DASS این سیستم در شناخت تهدیدها با دقت و به سرعت عمل می کند. این سیستم پس از شناسایی تهدیدها به صورت خودکار و سریع اقدام متقابل را انجام می دهد. این هواپیما دو موتوره است و خیلی سریع به سرعت مافوق صوت دست پیدا می کند. بال دلتای کانارد این هواپیمای چند ملیتی، بسیار خطرناکش کرده است.

به طور کلی با پایان جنگ سرد تقاضای این جنگنده در اروپا کاهش یافت و روند ساخت آن را بسیار طولانی کرد. البته این فقط درباره این دستگاه نیست و برای اکثر جت ها این مسئله صدق می کند.

4. جنگنده Sukhoi Su-57 (سوخو)

جنگنده Sukhoi Su-57 (سوخو)

یک مسئله کاملا مشخص و ثابت شده این است که در عصر مدرن، افتخار ساخت بهترین جنگنده های دنیا به طور مداوم به ایالات متحده رسیده است. اما در بین سایر کشورهای توسعه دهنده از قدیم تا کنون اتحاد جماهیر شوروی و روسیه با فناوری های قابل رقابت موفق به تعقیب ساخته های ایالات متحده شده اند. یکی از پاسخ های دندان شکن روسیه به کشورهای صاحب قدرت، عرضه هواپیمای جنگنده Su-57 است.

از زمان شروع تا ورود این پروژه به نیروی هوایی 20 سال یعنی از 2000 تا 2020 طول کشید. در این سال ها روسیه نصف این مدت را به آزمایش و ایجاد تدابیر امنیتی پرداخت. این جت برای رقابت با F-22 Raptor و F-35 Lightning که از مهمترین و بهترین جنگنده های ایالات متحده هستند طراحی شد و کلا آماده است. با این حال تنها 22 فروند از این پرنده شکاری توسط روسیه تولید شده است.

این پرنده به طور قطع جایگزین سوخو 47 خواهد شد. هواپیمای Su-57 با شهرت Felon با توجه به اینکه یک جنگنده نسل پنجمی می باشد مجهز به فناوری رادارگریزی ایده آلیست. با این وجود نسبت به رقبایش محدودیت هایی دارد که نمی توان آن ها را انکار کرد. اما به طور کلی بسیار پیشرفته است که یکی از آنها جاذب رادار بودن است. اما اگر بخواهیم دلیل اصلی پیشرفته بودن این جنگنده را بازگو کنیم باید به مجموعه قابل توجه تسلیحات آن توجه کنیم.

جنگنده Sukhoi Su-57 نه تنها مجهز به انواع موشک مثل R37 و KH-38 می باشد بلکه یک توپ خودکار برای منفجر کردن اهداف نزدیک هم دارد. یکی از قابلیت های ویژه ی این هواپیمای جنگنده اوج گرفتن 66000 فوتی آن است که در کنار سرعت 2 ماخ معادل 1550 مایل در ساعت در نبردهای بسیار مرتفع باعث برتری آن می شود. این در حالیست که سرعت پیشروی این جنگنده به سمت بالا به واسطه دارا بودن 2 موتور Lyulka 117S بسیار قدرتی و سریع خواهد بود. یعنی در کمتر از 1 ثانیه می تواند 1000 پا بالاتر برود.

این جنگنده با نام Felon (نامگذاری ناتو) یک پرنده شکاری همه فن حریف است که می تواند عملیات مخفیانه ی دقیقی را به پرواز در ابرها و به صورت بسیار چابکانه و سریع و با بهره مندی از ایونیک پیشرفته انجام دهد. این در حالیست که می تواند این عمل را با استفاده از جنگ الکترونیک بر پرنده های نسل چهارم به راحتی به یک پیروزی مقتدرانه تبدیل کند.

به نقل از منابع روسی گفته می شود از این جنگنده در نبرد روسیه و اکراین استفاده شده است. البته خارج از قلمرو پدافند هوایی اکراین این عمل صورت گرفته است. جنگنده ی روس تا حد زیادی مورد علاقه کشورهای عرب زبان است و از خریداران احتمالی این جت می توان به کشورهای الجزایر، عراق و امارات متحده عربی اشاره کرد.

3. جنگنده Chengdu J-20 (چنگدو)

جنگنده Chengdu J-20 (چنگدو)

پاسخ چین به جنگنده های نسل پنجم آمریکا و روسیه اژدهای توانا یا همان چنگدو J20 است و این یک پاسخ محکم از لحاظ کیفیت و طراحی ویرانگر اوست. این هواپیما یک جنگنده چند منظوره است که تخصص زیادی در رادارگریزی و برتری هوایی دارد. با این حساب می توان آن را رقیب جدی برای F-22 Raptor دانست و تا حدودی می تواند به F-35 Lightning نزدیک شود. اما روی هم رفته باز هم نمی تواند پای خود را در جای پای جت های آمریکایی قرار دهد.

این هواپیمای جنگنده به نسبت سایر رقبایش پیشینه ی کمتری دارد. در سال 2011 اولین پروازش شکل گرفت و در 2017 به طور رسمی وارد نیروی هوایی چین شد. از آنجایی که همیشه سرعت عمل چین در انبوه سازی بخش های مختلفِ اشیاء صنعتی زیاد بوده است در طی این 7 سال هم چین موفق به تولید بیش از 200 فروند از این جت شده است و آن را به یکی از رایج ترین جنگنده های جهان بعد از F-35 تبدیل کرده است.

این پرنده خیلی از فناوری های مشابه F-22 را دارا می باشد. از این فناوری ها می توان به عناصر رادارگریزی مشابه و حسگرهایی برای گیج کردن ردیاب های دشمن اشاره کرد. اما با اتمام این قابلیت ها اگر می خواهید شاخص ترین عملکرد این دستگاه را بدانید یقیناً سرعت آن است. این پرنده می تواند به مرز سرعت 2.55 ماخ نزدیک شود که معادل 1650 مایل در ساعت است. با این حال باید به این نکته توجه کرد که مدت محدودی را می تواند در این سرعت پایدار بماند.

به هر روی این حالت توربو سوختی خودش به تنهایی دلیلی بر فوق سریع بودن این جنگنده در دل تاریخ حضور هواپیمای جنگنده در دنیا شده است.

2. جنگنده F-35 Lightning II (اف 35 لایتنینگ 2)

جنگنده F-35 Lightning II (اف 35 لایتنینگ 2)

چیزی که مشخص است این است که ایالات متحده اشتهای زیادی برای تولید جنگنده های پیشرفته دارد که با وجود جنگده قدرتمند نسل پنجمی F-22 Raptor باز هم قانع نشده است. البته شاید هم با در نظر گرفتن هزینه سرسام آور تولید این جنگنده، نیاز به یک دستگاه ارزان تر و البته از جهاتی کامل تر داشته اند. بنابراین بدون متمرکز بودن بر برتری هوایی اقدام به خلق F-35 لایتنینگ 2 کردند که یک همکاری مشترک سه جانبه بین لاکهید مارتین، نورثروب گرومن و BAE System بود.

این پرنده شکاری همه فن حریف هم سابقه کمتری به نسبت همرزمان خود دارد. چرا که در سال 2015 وارد خدمت فعال در نیروی هوایی ایالات متحده شد. البته با در نظر گرفتن پروازهای آزمایشی آن که که 9 سال قبل از خدمت به طور مکرر انجام می شد.

این پرنده توان مخفی کاری F-22 را ندارد. با این حال نقاط قوت زیادی دارد و از برجسته ترین ویژگی های آن می توان به قدرت مانور بالا و با سرعت 1.6 ماخ یا 1185 مایل در ساعت در میان تعداد زیادی از جت های دشمن و برد زیاد آن اشاره کرد. همچنین این پرنده می تواند 1700 مایل در آسمان باقی بماند.

از قابل توجه ترین قابلیت های دیگر آن این است که می تواند ترسیم دقیق و تصویر کاملی از میدان نبرد را در اختیاز خلبانان قرار دهد که این امر با بهره گیری از سیستم های پیشرفته ماموریتی و ایونیک امکان پذیر می باشد. ضمن اینکه با داشتن چنین سیستمی خلبان می تواند موقعیت یابی دقیقی از رخدادها و هواپیمایش داشته باشد.

این جنگنده یک موقعیت چشمگیر است که توانست جای خود را به عنوان یک هواپیمای شکاری به صرفه و ارزشمند در دل نیروی هوایی برخی از کشورها باز کند. کشورهایی مثل ایتالیا، کانادا، استرالیا و ژاپن بر روی داشتن این پرنده ی ارزشمند پافشاری دارند و همین مسئله باعث تولید 1000 دستگاه جنگنده در 20 سال گذشته شد.

1. جنگنده F-22 Raptor (اف 22 رپتور)

جنگنده F-22 Raptor (اف 22 رپتور)

به عنوان یک جنگنده نسل پنجمی سن بالایی دارد و یکی از پیشرفته ترین جت های جهان که تا کنون ساخته شده است قطعا F-22 Raptor است. این پرنده شکاری بسیار خطرناک نزدیک به سه دهه ی پیش اقدام پرواز اولیه کرد و باید قدمت توسعه آن را به دهه 80 میلادی مرتبط بدانیم. شروع این پروژه جهت جایگزینی F-15 کلید خورد و نتیجه آن تاثیرگذارترین و بهترین جنگنده جهان شد.

قلمرو آسمان در اختیار این پرنده قدرتمند است و قدرت برتر نبرد هوایی در بین تمام هواپیماهای جنگی دنیاست و هیچ هواپیمای دیگری نمی تواند در آسمانی که او پرواز می کند اقدام به بلندپروازی کند. اگر نخواهیم همه کاره بودن آن را بیشتر از رقبا بدانیم اما می توان به جرئت گفت که اف 22 رپتور رادارگریزترین و چابک ترین جت جهان است. این جت می تواند اهداف را با مخفی کاری و با سرعت منهدم کند.

این موشک بدون روشن شدن پس سوز می تواند با سرعت 1.5 ماخ حرکت کند و چرخش های سریعی انجام دهدکه سایر جنگنده های دشمن قادر به این کار با چنین تسلطی نخواهند بود. جالب است بدانید که بسیاری از افراد آن را به عنوان شبح آسمان می شناسند، چون با وزن سبک و طراحی خاص برای رادارها و سیستم های الکترونیکیِ تشخیص دشمن، نامرئی می شود و این ویژگی می تواند شدیداً ویرانگر باشد.

فناوری های حال حاضر هرگز نمی توانند بر روی F-22 Raptor هدفشان را قفل کنند و در حقیقت این کار عملا غیر ممکن است. بنابراین در نبرد سگی مزیت های ویژه ای برای کشورش می توانست داشته باشد. با تمام این ویژگی ها و مزیت ها چنین غولی هزینه زیادی را بر دست دولت گذاشته است. در این باره باید به هزینه ساخت 350 میلیون دلاری آن تاکید کرد که باعث سفارش خیلی کمتر آن شده است.

همانطور که مشاهده کردید هواپیماهای جنگنده یکی از ابزارهای جنگی می باشند که نسبت به سایر ابزارها از تعداد کمتذی برخوردار هستند. ضمن اینکه کشورهای تولیدکننده هواپیماهای بسیار قدرتمند و پیشرفته هم در حدود انگستان دست هستند و در میان همین چند کشور ایالات متحده آمریکا قدرتمندترین تولید کننده چنین جنگنده های است. بعد از آن هم روسیه و چین در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.

در حال حاضر هواپیماهای نسل پنجم، پیشرفته ترین جت های جنگنده هستند و نمی توان هیچکدام از این 10 مورد را به طور مطلق بر دیگری برتر دانست. هر کدام از این موارد متخصص فناوری یا توانایی خاصی هستند. برخی از سیستم های هوشمند برتری استفاده می کنند و برخی دیگر توانایی اوج گرفتن با ارتفاع بسیار بالا را دارند و برخی هم از برد زیادی بهره می برند و ویژگی های زیاد دیگری که در طول متن مقاله نوشته شده است.

در این مطلب سعی کردیم که به معرفی و بررسی اجمالی 10 تا از پیشرفته ترین و بهترین هواپیماهای جنگنده دنیا در حال حاضر بپردازیم. سپاس از همراهیتان با دیجیالیک.


مقالات مرتبط:

10 حقیقت جالب درباره ناوهای هواپیمابر که احتمالا افراد کمی می دانند

چرا اندازه گیری و تعیین سن ستارگان برای دانشمندان بسیار سخت است؟

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

آروین
سلام. آروین هستم. بسیار ماجراجو و دنبال پیشرفت هستم. یکی از مهم ترین علایق و فعالیت هام نویسندگیه. عاشق کشف اطلاعات تازه درباره این کره خاکی هستم.

دیدگاهتان را بنویسید