5 نشانه مهم که به گیمر می گویند بهتر است کارت گرافیک خود را ارتقاء دهد

5 نشانه مهم که به گیمر می گویند بهتر است کارت گرافیک خود را ارتقاء دهد

در زمان اجرای یک بازی عملکرد کلی رایانه تحت تاثیر قرار می گیرد و این درست همان لحظه ای است که شما باید به تغییرات در آن لحظه توجه کنید. به احتمال زیاد اگر گیمر باشید و متوجه شوید کارت گرافیک شما تحت فشار نمی تواند ایده آل و پایدار عمل کند فوراً به فکر تعویض این قطعه مهم بیفتید. ما در این مطلب از دیجیالیک به شما کمک می کنیم 5 نشانه مهم که به گیمر می گویند بهتر است کارت گرافیک خود را ارتقاء دهد را تشخیص دهید.

بازی های ویدیویی بسیار فراگیر شده اند و افراد زیادی از پلتفرم های مختلفِ بازی استفاده می کنند. اگر از کنسول استفاده می کنید که این مطلب به درد شما نمی خورد. اما اگر برای بازی از کامپیوتر شخصی استفاده می کنید باید توجه ویژه ای به کارت گرافیک سیستمتان داشته باشید. مخصوصا اگر گیمر هستید و کیفیت همه جانبه بازی مورد نظر، برایتان جایگاه ویژه ای دارد.

تصور کنید مشغول تجربه یک بازی اکشن تیراندازی هستید و پایین بودنِ راندمان GPU باعث شود نتوانید درست هدف گیری کنید یا واکنش های سریعی به دشمن داشته باشید. این مسئله قطعا باعث باخت شما می شود. حتی گاهی شاید اصلا متوجه نشوید که علت باخت های پیاپی شما ضعیف بودن همین قطعه است و فقط زمانی این مسئله را درک کنید که از یک کارت گرافیک قوی تر استفاده کنید. بعد از آن تازه متوجه خواهید شد که در آن مدت چه اشتباهی می کردید.

اما فقط این نیست و خیلی از اوقات هنگامی که از یک بازی پر از جزئیات گرافیکی استفاده می کنید در بازی به راحتی پیشروی می کنید اما بسیاری از جزئیات را نخواهید دید. یعنی تجربه دیدن منظره های شگفت انگیز بازی هایی مثل عناوین جهان باز را از دست خواهید داد. راستش من نمی توانم چنین چیزی را تحمل کنم و اگر بودجه لازم را داشته باشم هر چه سریعتر به فکر ارتقاء و جایگزینی کارت گرافیک می افتم.

پس اگر می خواهید متوجه شوید که کامپیوتر شخصی شما بهترین سطح عملکرد را در بازی ها دارد یا خیر حتماً باید سیستمتان را بروز نگه دارید. مخصوصا کارت گرافیکتان که بیشترین تاثیر را بر عملکرد سیستمان در زمان اجرای بازی می گذارد. اگر این قطعه قدرتمند باشد باعث می شود تجربه بهینه و ایده آلی از بازی کردن داشته باشید.

یک نکته بسیار مهم وجود دارد. افرادی که سیستم بالایی را اسمبل کرده اند و قطعات گران و قدرتمندی را خریداری کرده اند اما نسبت به خرید کارت گرافیک تفکر اقتصادی تری به کار برده اند باید متوجه باشند که در زمان اجرای بازی ها باید خودشان به فکر کشف نشانه هایی باشند که به آنها می گویند بهتر است کارت گرافیکتان را ارتقاء دهید. البته گاه و بیگاه اتفاقاتی مثل ظهور یک لگ چند ثانیه ای یا اُفت فریم های غیر طبیعی و ایجاد گلوگاه می توانند بیانگر این باشند که اگر می خواهید بالاترین کیفیت را داشته باشید بهتر است جی پی یو را ارتقاء دهید.

اگر می خواهید بودجه خود را به جای تعویض سایر قطعات سخت افزاری در زمینه تعویض کارت گرافیک خرج کنید ابتدا باید مهمترین نشانه هایی که به شما می گویند بهتر است کارت گرافیکتان را ارتقاء دهید را پیدا کنید. ما چند نشانه جدی را به شما خواهیم گفت. پس در ادامه با ما همراه باشید.

5 نشانه مهم که به گیمر می گویند بهتر است کارت گرافیک خود را ارتقاء دهد

1. پایین تر از سیستم پیشنهادی

کامپیوتر ضعیف تر از حداقل سیستم مورد نیاز بازی

اگر بازی را نصب کردید و مشاهده کردید که سیستم شما نمی تواند به خوبی از بازی پشتیبانی کند. قبل از همه اقداماتی که در ادامه این مطلب می گوییم به اینترنت مراجعه کنید و سیستم مورد نیاز بازی مورد نظر را چک کنید. معمولا حداقل و بهترین سیستم مورد نیاز بازی در اینترنت یا سایت سازنده بازی موجود است. اگر کارت گرافیک شما از حداقل جی پی یوی گفته شده، مدل پایین تر و قدیمی تری دارد که مشخص می شود مشکل از همین مسئله است.

فقط یک چیز را در نظر داشته باشید. حداقل سیستم مورد نیاز به این معنی نیست که جی پی یوهای پایین تر الزاماً نمی توانند از اجرای بازی پشتیبانی کنند. چرا که معمولا طراحان برای پیشنهاد کمترین سخت افزار مورد نیاز، بهترین حالت را در نظر می گیرند و بیشتر تمرکزشان بر روی اجرای بازی با وضوح پایین تر اما تنظیمات گرافیکی ایده ال است. شما می توانید با پایین آوردن سایر تنظیمات گرافیکی، بازی را اجرا کنید. اما در چنین شرایطی لذت چندانی از بازی نخواهید برد. پس بهتر است به فکر ارتقاء کارت گرافیک باشید.

حالت دوم این است که اگر سیستم شما از حداقل سیستم مورد نیاز بالاتر بود گمان نکنید که می توانید تنظیمات بازی را هر چقدر که می خواهید بالا ببرید. معمولا طراحان با ارائه سیستم مورد نیاز بازی، شرایطی را لحاظ می کنند که بازی را در وضوح 1080p در حالت ایده آل تجربه کنید و برای اجرای بازی در گزینه های بیشترین کیفیت مثل 4k نیازمند به کارت گرافیک و سایر سخت افزارهای خیلی قدرتمند و گران قیمت خواهید بود.

2. گرم شدن بیش از حد جی پی یو

گرم شدن بیش از حد جی پی یو (کارت گرافیک)

گرم شدن کارت گرافیک یا همان جی پی یو در زمان اجرای بازی یا برنامه های سنگین گرافیکی یک مسئله بدیهی است. اما کار در جایی بحرانی می شود که این گرما یا همان درجه حرارت، پایش را فراتر از حداکثر دمای توصیه شده جی پی یو بگذارد. البته بالا رفتن بیش از حد حرارت هم می تواند دلیلی به غیر از ضعیف بودن جی پی یو داشته باشد. بگذارید این مسئله را با یک مثال برایتان روشن کنیم.

به عنوان مثال یک کارت گرافیک قدرتمند مثل RTX 4090 را در نظر بگیرید. این کارت طوری طراحی شده است که بتواند گرمای زیادی را تحمل کند. بنابراین حداکثر دمای توصیه شده از جانب طراحان برای این جی پی یو 90 درجه سانتیگراد است. حواستان باشد که معمولا درجه حرارت پیش فرض در خیلی از نرم افزارهای نشان دهنده حرارت بر حسب فارنهایت است. پس اگر درجه حرارت خیلی زیادی را مشاهده کردید دستپاچه نشوید چون واحد فارنهایت چیزی در حدود دو برابر سانتیگراد را نشان می دهد. بنابراین همه چیز احتمالا خوب پیش می رود).

آستانه دمای هر کارت گرافیک را می توانید در وبسایت سازنده آن پیدا کنید. بعد از یافتن ماکزیمم حرارت در وبسایت سازنده بهترین روش برای مشاهده دمای GPU رفتن به Task Manager است. می توانید وارد گزینه Performance شوید. در آنجا دمای سخت افزارهایی مثل حافظه و پردازنده مرکزی هم مشخص شده است. شما GPU را پیدا کنید و به درجه حرارت در آن لحظه توجه کنید.

با توجه به دمای توصیه شده، اگر در زمان اجرای یک بازی سنگین، چه از طریق نرم افزار و چه از طریق ویندوز متوجه دمای کمتر از 90 درجه سانتیگراد شدید مطمئن باشید که همه چیز ایده آل است. هر چقدر هم دما پایین تر از 90 درجه باشد بهتر است. اما اگر دمای جی پی یو از حد توصیه شده بیشتر بود باید نگران شوید و اقدامات لازم را برای پایین آوردن دما انجام دهید.

مسلماً کارکرد نرمال چنین جی پی یوهایی مستلزم وجود فن های خنک کننده ایده آل است. پس ابتدا مطمئن شوید که بالا رفتن دمای جی پی یو به تهویه غیر اصولی فضای درون کیس مرتبط نباشد یا اینکه گرد و خاک زیادی باعث چرخش غیر نرمال فن های خنک کننده (کارت گرافیک و فن های اضافی) نشده باشد. سپس یکی از پنل های کیس را در بیاورید و در یک مکان با دمای معمولی سیستم و کارت گرافیک را تست کنید.

اگر متوجه شدید که با تهویه مناسب مشکل برطرف می شود که باید از فن های قدرتمند استفاده کنید. اما اگر از فن هم کاری بر نیامد بهتر است که برای تجربه بازی های سنگین روز دنیا حتما از کارت گرافیک های قدرتمندتری استفاده کنید. ضمن اینکه قبل از خرید کارت گرافیک حتما درباره آن تحقیق کنید.

3. پایین بودن نرخ فریم

پایین بودن نرخ فریم در بازی خدای جنگ

یک راه آسان برای فهمیدن قدرت عملکرد کارت گرافیک در بازی هایی که به آنها علاقه مند هستید فهمیدن نرخ فریم در لحظه ایست که مشغول تجربه بازی هستید. حتی می توانید در هر قسمت از بازی نرخ فریم دریافتی در آن قسمت را مشاهده کنید. اما برای کسانی که با نرخ فریم آشنایی ندارند باید بگوییم نرخ فریم بیانگر این مسئله است که کامپیوتر شما در هر ثانیه از بازی چه تعداد تصویر را میتواند تولید کند.

کسانی که بازی های اکشن تیراندازی را انجام می دهند بیشتر از همه از مزایای دریافت نرخ فریم بالا اطلاع دارند و لذت می برند. چرا که هر چه این عدد بالاتر باشد بازی، نرم تر و لذت بخش تر می شود. در نتیجه هدف گیری و تیراندازی کردن به اهداف متحرک، سریعتر و دقیق تر صورت می گیرد. البته درست است که این نرم بودن تصویر، بیشتر از همه در عناوین تیراندازی خیلی بولد است اما یه طور کلی در همه بازی ها تاثیر قابل توجهی دارد.

کمترین میزان توصیه شده دریافت نرخ فریم در بازی ها معمولا 30 فریم بر ثانیه است. این حداقل فریمی است که یک بازی برای اجرای نرمال و بدون مشکل می تواند دریافت کند. اگر این عدد، پایین تر از 30fps بیاید تجربه ضعیفی از بازی خواهید داشت. در حقیقت هر چه این عدد کمتر شود یعنی تعداد بیشتری از انیمیشن های لحظه ای را از دست خواهید داد و کنترل شخصیت بازی برایتان سخت تر می شود. در کل بازی عملکرد ضعیفی در گیم پلی و گرافیک را از خود نشان می دهد.

بازی های سه بعدی که دارای جزئیات گرافیکی شگفت انگیزی هستند معمولا به نسبت بازی های دیگر سخت تر اجرا می شوند. بهتر است بدانید که برای اجرای سالم و عالی بازی های تیراندازی آنلاینِ چند نفره مثل «کانتر استریک 2» یا «فورتنایت» طبق گزارش اکثر مخاطبینِ چنین بازی هایی، به بیش از 100fps برای اجرای عالی و بی عیب و نقص آن ها، نیاز خواهد بود. بنابراین باید یک کارت گرافیک بر طبق خواسته هایتان تهیه کنید.

این در حالی است که بازی های نامبرده به کارت گرافیک، فشار کمتری وارد می کنند و دلیل این مسئله این است که در این عناوین، گیم پلی روان و جذاب، بیش از جزئیات جلوه های بصری تصویری اولویت دارند. با این وجود اگر باز سیستم شما موفق به دریافت فریم پایین تر از حدی بشود بهتر است که جایگزینی سخت افزاری لازم را ایجاد کنید. مهمترین جایگزینی شما می تواند به کارت گرافیک مربوط باشد.

با دانستن تمام این مسائل سوالی که پیش می آید این است که چطور بفهمیم که یک بازی چه تعداد فریم ثبت می کند؟ این بسیار ساده است. اگر کاربر استیم هستید می توانید وارد تنظیمات شده، سپس به گزینه In-Game FPS Counter وارد شوید تا پس از آن یک شمارنده نرخ فریم در گوشه نمایشگر شما ظاهر شود. اگر هم از استیم استفاده نمی کنید که انویدیا و ای ام دی راه حل های ویژه خود را برای این مسئله توصیه کرده اند.

4. ایجاد گلوگاه

ایجاد گلوگاه در هنگام بازی بین سی پی یو و جی پی یو

برای کسانی که کارت گرافیک رایانه آنها قابلیت اجرای ایده آل بازی ها را دارد اما می خواهند به شرایط گرافیکی بهتری دست یابند دریافت نرخ فریم بالا بهترین ایده است. کلا مشاهده فعالیت لحظه ای، یک چشم انداز جامع از شرایط کلی سخت افزار کامپیوتر شما در زمان اجرای بازی را به شما خواهد داد. به همین دلیل است که نمی توان فقط با فهمیدن نرخ فریم، منبع اُفت فریم را پیدا کرد. یعنی مشخص نیست علت پایین بودن این گزینه به دلیل ضعف در کدام قطعه است. پس خودتان باید مامور پیدا کردن گلوگاه پیش آمده باشید.

حتما برای بعضی از افراد سوال پیش می آید که از کجا بفهمیم کدام قطعه سخت افزاری باعث افت فریم در بازی می شود؟ در پاسخ می گویم به علت شماره 2 که قبل پیش تر گفتیم رجوع کنید. یعنی یا با نصب یک نرم افزار شخص ثالث، عامل اصلی گلوگاه پیش آمده را پیدا کنید یا اینکه خودتان با رفتن به Task Manager ویندوز و مشاهده فعالیت پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی در آن لحظه عامل اصلی این مشکل را پیدا کنید.

درون Task Manager می توان مقدار استفاده از CPU و GPU را از 100 درصد مشاهده کرد. اگر مشاهده کردید که مثلا 90 درصد از ظرفیت GPU پر شده است. حتی اگر به 100 درصد هم رسیده بود نگران نباشید. این مسئله لزوما به معنای به جود آمدن یک مشکل نیست. حتی می تواند نشانه مثبتی هم باشد از اینکه جی پی یوی سیستم شما مشغول به استفاده از حداکثر قدرت هسته هایش است. البته زمانی مثبت است که عملکرد بازی ایده آل باشد.

در چه زمانی بالا بودن استفاده از جی پی یو در Task Manager نشان دهنده وجود مشکل است؟ زمانی که ضعف در عملکرد بازی را مشاهده می کنید و درصد استفاده از GPU نزدیک به 100 درصد قرار دارد، اما مقدار استفاده از CPU شما (درصد پایین) کم است به احتمال زیاد گلوگاه به وجود آمده است. در نتیجه باید به فکر تهیه یک جی پی یوی قدرتمندتر و مناسب با نیازتان باشید.

حالت دوم دقیقا برعکس حالت اول است. یعنی اگر مشاهده کردید که درصد استفاده از GPU کم و درصد استفاده از CPU زیاد است این نشان از به وجود آمده یک گلوگاه در مسیر انتقال داده از سی پی یو به جی پی یو است. به این معنی که CPU شما توانایی لازم برای پشتیبانی از فرمول ها و دستورات زیاد را ندارد و نمی توانید حجم مورد نیاز داده جی پی یو را برای این قطعه انتقال دهد. به این دلیل عملکرد جی پی یو در سطح پایینی قرار گرفته است. در این حالت اینبار باید به فکر تعویض سی پی یو باشید و جی پی یو ضعف خاصی ندارد.

5. عملکرد ضعیف ردیابی پرتو (Ray Tracing)

عملکرد ضعیف ردیابی پرتو (Ray Tracing)

آخرین نشانه مهمی که به گیمر می گوید بهتر است کارت گرافیک خود را ارتقاء دهد این گزینه است که برای خیلی از افراد احتمالا ناآشنا به نظر می رسد. فناوری نسبتا نوپای ردیابی پرتو یا اشعه که در حال حاضر یکی از مهمترین عوامل اجرای لذت بخش بازی هاست. با وجود این فناوری قابلیت رندر نورِ ایده آلی خواهید داشت که نتیجه آن تولید نور و سایه و انعکاس زیباتری در محیط بازی است. برای داشتن قابلیت پشتیبانی از این فناوری، به دلیل سنگین و پیشرفته بودن آن، نیاز به جی پی یوی جدیدتر و قدرتمندتری خواهید داشت.

حضور فناوری Ray Tracing برای اولین بار در کارت های سری RTX 2000 انویدیا ثبت شد و با پیشرفته تر شدن بازی ها و نسل های جی پی یو، این فناوری هم بروزتر و کارآمدتر شد. همچنین ای ام دی برای اولین بار در سال 2020 این فناوری را بر روی کارت های گرافیک سری رادئون 6000 معرفی کرد. حضور رِی تریسینگ، یک انقلاب در تصاویر بصری بازی ها ایجاد کرد که برای تجربه آن به هیچ وجه نباید یک کارت گرافیک قدیمی داشته باشید.

باید این نکته مهم را بدانید که اگر یک کارت گرافیک ایده آل هم داشته باشید برای دریافت بهترین عملکرد این گزینه حتی نیاز به یک جی پی یوی جدیدتر خواهید داشت. یعنی بافعال کردن و تنظیم این گزینه بر روی ماکزیمم مثل RT Ultra عملکرد نرخ فریم دریافتی در آن بازی افت خواهد کرد. مثلا در برخی بازی ها مثل سایبرپانک 2077 برای دریافت بهترین حالت از این تکنولوژی به یک کارت گرافیک 3080 نیاز خواهید داشت.

در نظر داشته باشید که با وجود پیشرفت سالانه Ray Tracing با این حال خیلی از بازی ها از این قابلیت دوست داشتنی استفاده نمی کنند. اما بازی های خیلی معروف مثل Alan Wake 2 یا CyberPunK 2077 معمولا مجهز به این قابلیت هستند که این یک مزیت بزرگ برای آن بازی محسوب می شود.

دلایل مهم ارتقای کارت گرافیک

در این مطلب برای گیمرها از پیامدهای استفاده از کارت گرافیک ضعیف گفتیم و علل ارتقاء جی پی یوی کامپیوتر شخصی آنها را شرح دادیم. مسائلی که اگر به آنها توجه شود کمک بزرگی به تجربه لذت بخش بازی های گرافیکی جدید برای گیمرها خواهد شد. مخصوصا کسانی که بازی های آنلاین چند نفره یا بازی های جهان باز با جزئیات بصری خیره کننده را تجربه می کنند.

موارد گفته شده، بیشتر برای گیمرهای حرفه ای مهم است و برای افراد معمولی شاید زیاد اهمیت نداشته باشد. مواردی مثل دریافت نرخ فریم بالا یا استفاده از فناوری ردیابی پرتو و امثال اینها برای مخاطبینی که بروز هستند از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین اگر می خواهید در دنیای بازی های ویدیویی از دارندگان کنسول ها و سایر پلتفرم ها عقب نیفتید 5 نشانه مهم که به گیمر می گویند بهتر است کارت گرافیک خود را ارتقاء دهد را بدانید. از اینکه با دیجیالیک همراه بودید سپاسگذاریم.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

حسین
حسین هستم، علاقه مند به بازی های ویدیویی و دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات. رشته تحصیلیم مهندسی تکنولوژی سخت افزار هستش و دستی بر سخت افزار و الکترونیک هم دارم. بیشتر از 15 ساله که کار نویسندگی انجام میدم و الان هم عضو خانواده دیجیالیک هستم. من عاشق تولید محتوای اختصاصی و انحصاری هستم.

دیدگاهتان را بنویسید