دارک وب چیست؟ امنیت و آزادی یا ویرانی و تباهی

دارک وب چیست؟ امنیت و آزادی یا ویرانی و تباهی

در این مطلب می خواهیم شما را به مکانی بی قانون ببریم. جایی که در آن آزاد هستید و می توانید هر چیزی را به اشتراک بگذارید و اشتراکات خوب و بد، زشت و زیبا و حتی وحشتناک دیگران را مشاهده کنید. می خواهیم شما را به اعماق اینترنت ببریم جایی به نام Dark Web که از دسترس خیلی از افراد پنهان است. آیا می دانید دارک وب چیست؟ امنیت و آزادی یا ویرانی و تباهی از مشخصات این فضای تاریک است. در ادامه با دیجیالیک همراه باشید.

جهان اینترنت با وجود اینکه بسیار سرگرم کننده و زیباست، می تواند به همان اندازه خطرناک و شوم باشد. درست است که از کلمه اینترنت آزاد استفاده می شود ولی در حقیقت اینترنتی که مردم معمولی در کل دنیا استفاده می کنند به صورت صد در صد آزاد نیست. برای همین است که اینترنت معمولا زیبایی ها و کاربردهای خوبش را به شما نشان می دهد. شما یک شهر بی قانون را تصور کنید که در آن جنایتکاران یا انسان های روانی خیلی راحت در خیابان هایش جولان می دهند.

چرا دارک وب به وجود آمد و نتیجه اش چه شد؟

همانطور که گفتیم در دنیای ما انسان ها، هم انسان های خوب وجود دارد که از قانون پیروی می کنند و پایبندی به قانون را اصل زندگی به دور از حاشیه و بدون مشکل انسان ها می دانند. ما در شهری که در آن زندگی می کنیم نیاز داریم که پلیس وجود داشته باشد. نیاز داریم که هر کسی نتواند هر کار بدی که دوست دارد را انجام دهد. اما در طرف مقابل افراد هنجار شکنی وجود دارند که از وجود قانون در عذاب هستند و همیشه به نحوی می خواهند قانون گریز باشند.

دهکده جهانی اینترنت هم درست مانند دنیای واقعی ما هر چقدر هم که آزاد باشد از قوانین خاصی پیروی می کند. هم قوانین زیر ساختی و هم قوانین ارتباطی وجود دارد که معمولا در هر کشوری متفاوت است. در جایی با سانسور و فیلترینگ و در جایی با مسدود کردن کامل برخی اطلاعات. اما در اینترنت هم کسانی هستند که می خواهند هر کاری بکنند و هیچ کسی هم نتواند از اعمال شرورانه آنها جلوگیری کند.

دنیایی تاریک و پر از جنایت وجود دارد که کاربران عادی اینترنت، به راحتی نمی توانند به آن وارد شوند. درست مثل کلوپی شبانه که فقط افرادی خاص با نشان دادن کارت مخصوص می توانند به آن وارد شوند. دارک وب پر از مضنونین به قتل های سریالی، تروریست ها، مجرمان سایبری و قاچاقچیانی است که سالهاست مسئولین و مقامات دولتی بسیاری در تعقیب آنها هستند. پس متوجه شدیم که همانند دنیای واقعی که پر از قاتل و جنایتکار است، دنیای اینترنت هم اینگونه است.

هکرهای دارک وب

شاید برایتان سوال باشد که اصلا دارک وب چرا و چطور ساخته شده است. ارتش ایالات متحده آمریکا این پروژه را بوجود آورد. اما در ابتدا قرار بود فقط برای انتقال فوق ایمن اطلاعات حساس و محرمانه در دنیای اینترنت بکار گرفته شود. اما به مرور زمان، همانند جی پی اس، بصورت رایگان در اختیار کاربران معمولی قرار گرفت و اکنون یکی از ترسناک ترین نقاط تاریک اینترنت شده است که برخی از افراد حاضر نیستند حتی به آن نزدیک شوند.

مشکل Dark Web این است که مثل دنیای واقعی، به همان اندازه که چیزهای خوب در آن وجود دارد، چیزهای بد هم وجود دارد. اما برخلاف دنیای ما که قانون مدار است، در دارک وب کوچکترین قانونی جهت جلوگیری از اشتراک اطلاعات بد و خطرناک وجود ندارد. با تمام این اوصاف، این مکان می تواند محیطی برای کسانی باشد که که نمی خواهند صدایشان سانسور شود.

برای موشکافی دارک وب و آشنایی با ساز و کار آن، ابتدا باید بدانید که شبکه جهانی اینترنت برای کارکرد صحیح خود، از پروتکل هایی مثل TCP/IP و لایه ها و مدل های خاصی طراحی و تشکیل شده است. مثل مدل مرجع OSI. ضمن اینکه هر کاربر هم بصورت عمومی دارای یک شناسه آی پی است. در هر لایه، اعمال خاصی صورت می گیرد و قوانین مهمی ترتیب داده شده است. همه لایه ها از وب استاندارد پیروی می کنند.

اما در اینترنت، لایه ای وجود دارد که وارد شدن به آن لایه، کاربر را غیر قابل شناسایی می کند. مرورگرهای وب هم نمی توانند به این لایه دسترسی داشته باشند. چون این لایه، استانداردهای مورد نیاز مرورگرها را رعایت نکرده است. این لایه همان جایی است که به وب تاریک یا همان Dark Web معروف شده است. جایی که شبکه بزرگی از وبسایت ها درون آن وجود دارند. اما نه فقط وبسایت هایی با ارائه خدمات معمولی و قانونی.

حالا سوال اینجاست که اگر با مرورگر معمولی نمی توان به دارک وب دسترسی داشت پس چطور می توانیم وارد دارک وب بشویم؟ در پاسخ باید گفت باید به وسیله نوعی مسیریابی به نام ” مسیریابی پیاز ” وارد آن شد که این کار از طریق Tor یا i2p قابل انجام است. این نوع مسیریابی به دلیل اینکه آدرس کاربر و داده های او را از سرورهای متعدد در سرتاسر جهان عبور می دهد، در هر مرحله داده ها را به صورت لایه لایه رمزگذاری می کند. سپس آنقدر در هر لایه رمزها قوی تر می شوند که همین کار برای شناسایی نشدن کاربر کافی است.

وب سایت های موجود در شبکه دارک وب، توسط موتورهای جستجو ایندکس نمی شوند. یعنی در پایگاه داده موتورهای جستجو قرار نمی گیرند . حتی دامنه این وبسایت ها هم از دامنه های رایج نیست. بلکه بصورت name.onion یا name.i2p هستند و می توانند از حریم خصوصی کاربر به خوبی محافظت کنند.

وب سطحی، وب عمیق، وب تاریک در دارک وب

وب سطحی (Surface Web)

باید بدانید که عملیات روزانه ای که ما در اینترنت انجام می دهیم در یک وب سطحی سورفیس وب اتفاق می افتد. یعنی بطور عادی وارد موتور جستجویی مثل گوگل می شویم که درون پایگاه داده آن، بسیاری از سایت ها مثل سایت دیجیالیک، ایندکس شده اند. برای وارد شدن به این قبیل سایت ها، ساز و کار اصول طراحی شبکه این گونه است که پس از نوشتن نام وبسایت مورد نظر، یک در خواست به سرور آن سایت که می تواند در هر کجای دنیا باشد ارسال می شود و طی آن درخواست، سیستم شما فایل هایی را درخواست می کند.

فایل های مورد نظر که سیستم شما از سرور درخواست کرده بود از طرف سرور برای شما ارسال می شود و از طریق ماشین های میزبان متعددی در طی مسیر، دست به دست می شود تا به دست شما برسد. این عملیات که چه در زمان ارسال از طرف شما و چه در زمان به دست شما رسیدن، انجام می شود را مسیریابی توسط ماشین های مسیریاب می گویند.

تمام این نقل و انتقالات و عملیات در دهکده جهانی اینترنت که www نام دارد صورت می گیرد. جالب است بدانید که تمامی سایت هایی که می توانند در دسترس کاربران قرار بگیرند، فقط بخش کوچکی از اینترنت را تشکیل می دهند که داده های آنها در دسترس عموم است. این بخش به وب سطحی معروف است.

وب عمیق (Deep Web)

داده هایی وجود دارند که موتورهای جستجو مثل گوگل اصلا آنها را نمی شناسند و در اعماق اینترنت پنهان شده اند. یعنی در جایی به نام Deep Web که به معنای وب عمیق است. وارد شدن به سامانه های دیپ وب، فقط با در اختیار داشتن آدرس IP یا URL مورد نظر امکان پذیر است.

اگر بخواهیم یک مثال از سامانه هایی که در دیپ وب فعالیت می کنند را نام ببریم، سیستم بانکداری الکترونیکی را مثال می زنیم که بسیار ایمن است و از طریق رمز عبور می توانید به آن وارد شوید. این سامانه ها وجود دارند اما بسیاری از بخش های آنان در دیپ وب است و باید با آی پی یا رمز های عبور به آنها وارد شوید.

وب تاریک (Dark Web)

تمام عملیات دولتی که نیاز به امنیت بالایی دارند در قلمرو دیپ وب هستند. اما سازمان ها یا افرادی وجود دارند که یک گام از وب عمیق هم پا را فراتر گذاشته اند و امنیتی تر از بقیه عمل کرده اند. آنها در اعماق دیپ وب دارای شبکه هایی متشکل از گروهی از میزبان های ناشناس هستند و فقط با داشتن نرم افزارهای خاص، قابل دسترسی هستند. حتی با داشتن نرم افزار هم باید اطلاعات و مجوز انحصاری داشته باشید تا شما را به عنوان کاربر بپذیرند. معاملات این افراد از طریق رمز ارز است که بیشترین امنیت را دارد.

این شبکه های ناشناس در دارک وب فعالیت می کنند یا بهتر است بگوییم دارک وب را تشکیل می دهند. اما سوال اینجاست که واقعا چطور می توان این مجموعه عظیم را با وجود اتصال به اینترنت، از دید عموم بصورت کامل پنهان نگه داشت؟ این اتفاق با استفاده از شبکه های واسطه انجام می شود. واسطه ها، گروههایی از کامپیوترها هستند که از شبکه ای دیگر به غیر از شبکه اینترنت معمول استفاده می کنند.

یعنی پروتکل شبکه آنها با پروتکل استانداردی که کامپیوترهای ما استفاده می کنند متفاوت است. مثل این است که کلا اینترنت آنها با اینترنت معمولی متفاوت عمل می کند و فقط با استفاده از برنامه ها و مجوزها مخصوص منحصر به فرد در دسترس قرار می گیرد. اما یک مسئله را مد نظر قرار دهید. مهم است که بدانید درست است که آنها قابل دسترسی نیستند اما اگر در همان فضای تاریک به ISP شبکه شما متصل شوند می توانند رد پایی را از شما باقی بگذارند.

گروه های تاریک و ناشناس اینترنتی، از پراکسی ناشناس استفاده می کنند و این گروه ها سرورهای مختلفی دارند که از طریق آنها داده های شما را از ماشینی به ماشین دیگر انتقال می دهند و اطلاعات شما را بصورت حرفه ای رمزگذاری می کنند. زمانی که این واسطه ها در این مسیر بارها اطلاعات شما را رمزگذاری کنند، همه چیز تاریک تر می شود تا جایی که شما هم در این تاریکی غیر قابل شناسایی می شوید.

نرم افزار Tor

تور (Tor)

ارتش ایالات متحده آمریکا در آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی دریایی، چنین سیستمی را پیاده سازی کرد و توسعه داد. در ابتدا کار این پروژه حفاظت از اطلاعات سازمان بود که در حین انتقال اطلاعات در اینترنت با استفاده از رمزگذاری لایه ای یا همان پیازی، از اطلاعات آنها محافظت می کرد. این پروژه نهایتا بصورت رایگان منتشر شد. نه فقط Tor بلکه پروژه های متعددی ساخته شدند که Tor فقط یکی از آنها بود.

Tor سرورهای زیادی دارد. در حقیقت هر کسی می تواند با استفاده از Tor داوطلبانه به سرور واسطه یا میزبان تبدیل شود و کار دریافت و ارسال اطلاعات را انجام دهد . او آزاد است که در این باره تصمیم بگیرد. پروژه تور را باید یکی از ایمن ترین پروژه های ساخته شده در طول تاریخ اینترنت دانست.

دارک وب برای چه کاری استفاده می شود؟

با تعاریفی که از دارک وب دادیم مشخص می شود که دسترسی به محتوای درون دارک وب سخت است و نظارت بر روی آن وجود ندارد. مگر در شرایط خاص که توسط دولت ها پیگیری می شود. اما برای یک سری از سازمان ها و یا ارگان ها، این شبکه پنهان و امنیتی یک موهبت است چون می توانند اطلاعات اعضای خود را مخفی نگه دارند.

مثلا افراد سیاسی که نمی خواهند اطلاعات آنها توسط سیستم های امنیتی فاش شود یا فعالین مدنی که می خواهند آزادانه فعالیت کنند از این طریق می توانند از اطلاعات خصوصی خود محافظت کنند. معمولا در کشورهایی که سانسور اطلاعات وجود دارد یا کشورهایی مثل ایالات متحده که فعالیت امنیتی آنها به موقعیت های جغرافیایی دوری می رسد افراد از این سیستم استفاده می کنند تا رد پایی از آنها به جا نماند.

کسانی هم هستند که با توطئه ها و نقشه های شوم یا کامنت های انسان ستیزانه و جنایت کارانه بصورت مخفی از این شبکه مخوف استفاده می کنند. خیلی از اطلاعات جاسوسی توسط جاسوسان کشورهای مختلف از طریق دارک وب میان آنها رد و بدل می شود. اطلاعات وحشتناک بسیاری در دارک وب رد و بدل می شود مثل مطالب مستهجن و آزار کودکان، فروش سلاح های بسیار گران قیمت و پول های تقلبی بصورت انبوه و هر چیز بد دیگری که به فکرتان برسد.

در هر صورت این فضای تاریک، می تواند هم به ضرر دولت ها باشد و هم بسیاری از اهداف آنها را تامین کند. با همین اشخاص و گروه هاست که دارک وب باقی مانده است و معروف تر و گسترده تر شده است. این فعالیت ها همواره بوده و ادامه پیدا خواهد کرد.

دسترسی به دارک وب

قبل از هر چیز باید بگوییم که ما هرگز کسی را به استفاده از دارک وب و وارد شدن به Dark Web تشویق نمی کنیم. گفتیم که به راحتی نمی توان با یک مرورگر معمولی وارد دارک وب شد بلکه به نرم افزارهای خاصی مثل Tor نیاز داریم. این برنامه موقعیت مکانی شما را غیر قابل شناسایی می کند و زمانی که با آن وارد اینترنت می شوید دیگر هیچ نوع سانسوری وجود ندارد. در نتیجه به کلیه اطلاعات و سرویس های پنهان دسترسی خواهید داشت. درست مثل اینکه در درون ویندوز تیک گزینه Hidden را بردارید تا به تمام فایل های پنهان سیستمی دسترسی پیدا کنید.

نرم افزار tor چگونه کار می کند؟

این برنامه از شبکه خصوصی مجازی با استفاده از VPN رمز گذاری لایه ای را برای همه داده های در دسترس، استفاده می کند و می تواند بر خلاف سایر مرورگرها که این کار را نمی کنند به شبکه دسترسی پیدا کند. این مجموعه عظیم از هزاران داوطلب ناشناس تشکیل شده است که از اطلاعات رمزگذاری شده نگه داری می کنند. حتی سرورهای میزبان قانونی هم بخش کوچکی از دارک وب را تشکیل می دهند.

نکاتی که قبل از ورود به دارک وب باید بدانید

حریم خصوصی و امنیت خود را در این فضا بسیار جدی بگیرید. بدلیل اینکه بسیاری ار افراد سرشناس و حتی نظامی دنیا برای مدیریت اطلاعات مخفی سازمان های خود از این شبکه استفاده می کنند و همین امر سبب می شود که دقت عمل بالایی بر روی این شبکه داشته باشند.

اولا از یک کامپیوتر دیگر یا یک کامپیوتر قدیمی با سیستم عامل لینوکس استفاده کنید. سیستم عامل لینوکس پرتابل، را از روی فلش مموری اجرا کنید که تور هم از قبل بر روی آن نصب شده باشد و حتی کامپیوتر را با Tails بوت کنید نه ویندوز. از اینترنت ISP خود استفاده نکنید و سعی کنید به یک هات اسپات وای فای عمومی متصل شوید. البته قبل از متصل شدن از طریق هات اسپات و Tor حتما وی پی ان خود را روشن کنید تا اطلاعات شما توسط هات اسپات دریافت نشود.

از ایمیل شخصی استفاده نکنید و به جای آن از یک ایمیل که به درد شما نمی خورد و اطلاعات پروفایل را به آن نداده اید و به موقعیت مکانی شما قبلا دسترسی پیدا نکرده است استفاده کنید. یادتان باشد احتمال دارد که فایل های حجیم فریبنده ای را مشاهده کنید که با دریافت آنها احتمال ورود بدافزار خاصی به سیستم شما وجود دارد. پس قبل از دانلود چنین فایل هایی از منبع آنها مطلع شوید.

مهمترین مزیت های دارک وب

ارتباط ایمن

خدمات ایمیل در امنیتی ترین حالت ممکن از طریق Protonma

وجود شبکه اجتماعی فیس بوک برای ارتباط بدون اینترنت با DuckDuck Go

مهمترین معایب دارک وب

دیدن چیزهایی که امکان دارد دید شما را نسبت به مردم خراب کند.

ممکن است به هر دلیلی تحت نظارت قرار بگیرید.

ممکن است از شما سوء استفاده شود.

با روحیه خیلی از افراد سازگار نیست و باعث عصبانیت و انزجار می شود.

دارک وب یک فضای پر از اطلاعات خوب و بد است. اما به دلیل بی قانونی این فضا و نبود نظارت از طرف سازمانی خاص، به مکانی برای به اشتراک گذاشتن اعمال وحشتناک و جنایتکارانه تبدیل شده است. اما کاربردهای قانونی دارک وب هم کم نیستند.

درست است که در فضای دارک وب عملیات غیرقانونی زیادی انجام می شود اما می توانید با استفاده درست و اخلاق مدارانه و مطابق با مقررات دولت ها در این فضا به فعالیت بپردازید. اگر Tor را نصب کردید به یاد داشته باشید که چه کسی و به چه دلیل مشغول استفاده از آن است.

اگر هم به هر دلیلی وارد این فضا شدید بدانید که دارک وب مانند یک شهر است که در تاریکی شب، بهتر است از خیابان های روشن عبور کنید تا اینکه وارد کوچه پس کوچه های تاریک آن شوید. چون با ورود به این کوچه ها صحنه هایی از آزارهای جنسی کودکان، شکنجه افراد به بدترین شکل ممکن، فروش مواد مخدر در حد معاملات کارتل های مواد را خواهید دید.

یادتان باشد با تمام جنبه های مثبتی که دارک وب دارد اما برای اکثر دولت ها یک خطر جدی محسوب می شود و از آنجا که جرایم سایبری بسیاری در سالهای اخیر باعث گذاشتن هزینه بسیار برای دولت ها شده است، تمرکز نهادهای امنیتی بیش از پیش بر این شبکه است. ضمن اینکه حتی کسانی که کاملا فعالیت های قانونی در این شبکه انجام می دهند هم گاهاً خودشان را هدف افراد بد قرار داده اند که باعث ضررهای بسیاری برای آنها شده است. اگر سوالی درباره دارک وب داشتید با دیجیالیک در میان بگذارید.


مقالات مرتبط:

بررسی اجمالی و مقایسه خودروهای تویوتا لندکروزر 300 و بنز AMG G63

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

حسین
حسین هستم، علاقه مند به بازی های ویدیویی و دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات. رشته تحصیلیم مهندسی تکنولوژی سخت افزار هستش و دستی بر سخت افزار و الکترونیک هم دارم. بیشتر از 15 ساله که کار نویسندگی انجام میدم و الان هم عضو خانواده دیجیالیک هستم. من عاشق تولید محتوای اختصاصی و انحصاری هستم.

دیدگاهتان را بنویسید